Czym jest owoc Cocona?

Od dawna znany rdzennym mieszkańcom Ameryki Łacińskiej, owoc cocona jest prawdopodobnie nieznany wielu z nas. Ściśle spokrewniona z naranjillą, roślina cocona przynosi owoce, które są w rzeczywistości jagodami wielkości awokado i przypominają w smaku pomidora.

Cocona (Solanum sessiliflorum) jest czasami nazywany również pomidorem brzoskwiniowym, jabłkiem Orinoko lub jagodą turecką. Owoc jest pomarańczowo-żółty do czerwonego, około 7 mm. średnicy jest wypełniona żółtym miąższem. Jak wspomniano, smak jest podobny do smaku pomidora i często jest używany w podobny sposób. Istnieje kilka odmian tego owocu. Te spotykane w środowisku naturalnym (S. georgicum) są kolczaste, podczas gdy te w uprawie są zazwyczaj bez kolców. Ziołowy krzew osiąga około 9,5 m. wysokości z owłosionymi gałązkami i puchatymi łodygami pokrytymi owalnymi, łuskowatymi liśćmi, które są puchate na szczycie i żyłkowane pod spodem. Roślina kwitnie w skupiskach po dwa lub więcej pędów liściowych z pięciopłatkowymi żółto-zielonymi kwiatami.

Owoce cocona otoczone są cienką, ale twardą skórką zewnętrzną, która pokrywa się brzoskwiniowym meszkiem do momentu osiągnięcia przez owoc pełnej dojrzałości. Po osiągnięciu dojrzałości owoce stają się gładkie, złocisto-pomarańczowe do czerwono-brązowych bądź głęboko fioletowo-czerwonych. W pełni dojrzałe owoce są zrywane, gdy skórka staje się nieco pomarszczona. W tym momencie owoc wydziela łagodny, pomidorowy aromat, któremu towarzyszy smak podobny do pomidora z kwasem limonkowym. Miąższ zawiera liczne płaskie, owalne, kremowe pestki, które są nieszkodliwe. Rośliny cocona zostały po raz pierwszy opisane w uprawie przez Indian z regionu Amazonii w Guaharibos Falls w 1760 roku. Później stwierdzono, że inne plemiona również uprawiają te owoce. Jeszcze dalej w tym samym czasie hodowcy roślin zaczęli badać rośliny i ich owoce, aby sprawdzić, czy mają one potencjał do łączenia się z naranjillą.

Korzyści i zastosowanie owocu Cocona

Owoc ten jest powszechnie spożywany przez mieszkańców i sprzedawany w całej Ameryce Łacińskiej. Cocona jest produktem krajowym w Brazylii i Kolumbii, a w Peru jest podstawą przemysłu. Jego sok jest obecnie eksportowany do Europy. Owoce mogą być spożywane w całości lub w postaci soku, duszone, mrożone, piklowane lub kandyzowane. Jest ceniony za stosowanie w dżemach, marmoladach, sosach i nadzieniach do ciast. Owoce można również spożywać w formie świeżej w sałatce lub gotowane z daniami mięsnymi i rybnymi. Owoc cocona jest bardzo odżywczy. Owoce bogate są w żelazo i witaminę B5, zawierają również wapń, fosfor i mniejsze ilości karotenu, tiaminy i ryboflawiny. Poza tym są niskokaloryczne i bogate w błonnik pokarmowy. Mówi się również, że zmniejszają poziom cholesterolu, nadmiar kwasu moczowego i łagodzą inne choroby nerek i wątroby. Sok wykorzystywany jest również do leczenia oparzeń i ukąszeń jadowitych węży.

Jak uprawiać roślinę?

Cocona nie jest odporna na mróz i musi być uprawiana w pełnym słońcu. Roślina może być rozmnażana przez nasiona lub sadzonki korzeniowe. Podczas gdy cocona znana jest z kwitnienia w piasku, glinie i spulchnionych wapieniach, dobre odwodnienie ma kluczowe znaczenie dla pomyślnej uprawy. Na jeden owoc przypada od 800 do 2000 nasion, a z istniejących krzewów kokosowych łatwo powstają nowe rośliny. Najprawdopodobniej będziesz musiał poszukać nasion w renomowanej szkółce online, jeśli zamierzasz spróbować je uprawiać. Nasiona należy sadzić na głębokości 1 cm. w grządce w rzędach oddalonych od siebie o 20 cm. lub w mieszaninie ziemi doniczkowej do połowy piasku w pojemnikach. W pojemnikach umieść 4-5 nasion i oczekuj 1-2 stałych sadzonek. Kiełkowanie powinno trwać od 15 do 40 dni. Nawozić rośliny należy 6 razy w ciągu roku 10-8-10 NPK w ilości od 50 g. do 70 g. na roślinę. Jeśli gleba jest uboga w fosfor, nawozić 10-20-10. Rośliny zaczynają owocować 6-7 miesięcy od rozmnażania nasion. Cocona jest samosiewna, ale pszczoły nie są odporne na kwiaty i przenoszą pyłek, co powoduje powstawanie naturalnych krzyżówek. Owoce dojrzewają około 8 tygodni po zapyleniu. Na każdej dojrzałej roślinie można spodziewać się 22-40 szt. owoców.